Domaine Rolet Pere & Fils, Vin Jaune, Arbois, Jura, Francie, 2011 0,1 l
100% Savagnin
Sklizeň hroznů pro výrobu tohoto vína probíhá zásadně ručně. Hrozny jsou sklízeny na opukových vinicích svahů kolem městečka Arbois. Víno zaujme na první pohled světle zlatavou barvou. Ve vůni cítíme ořechy, sušené ovoce, mandle a koření. I chuti dominuje sušené ovoce s praženými tóny. Vin Jaune je víno, které umí nádherně a hlavně velmi dlouho stárnout, i po více jak 100 letech je v dokonalé kondici.
Domaine Rolet et fils patří mezi vinařskou špičku regionu. Kromě toho se jedná o největší rodinné vinařství celé oblasti. Jako takové bylo založeno ve 40. letech minulého století a založil jej Désiré Rolet. V dnešní době obdělávají 62 ha vinic!
Nejslavnějším vínem Jury je tzv. Vin jaune - žluté víno - jedinečná specialita, která měla v minulosti velké množství obdivovatelů: krále, knížata i císaře - od Jindřicha IV. po Napoleona III. Zmínku o žlutém víně můžeme najít už ve starověku u Plinia, či Martiala. Vin Jaune je podivuhodné víno s legendární dlouhověkostí. K jeho výrobě se používají hrozny prastaré odrůdy Savagnin. Sbírají se velmi pozdě a samotné kvašení probíhá až do následujícího jara. Pak se víno stáčí do dubových sudů o obsahu 228 litrů, které již dříve sloužily ke zrání Vin Jaune. Na povrchu vína se utvoří zvláštní povlak kvasinek. Říká se mu „voile“ (závoj). Ten chrání víno před příliš rychlou oxidací. V sudech víno následně zraje 6 let a 3 měsíce. Výsledkem je charakteristická vůně a chuť, kterou Francouzi nazývají „goût de jaune“ (žlutá chuť). Následně se víno plní do zavalitých láhví, jimž se říká „clavelin“. Jméno je odvozeno od klenáku; kamene, který se vkládá do vrcholu obloukové klenby. Obsah láhve je 62 cl – přesně tolik totiž zbyde z jednoho litru vína po víc než šestiletém zrání na sudu.